مطالب درباره اندازه گیری دمای پلاسما به روش پراکندگی تامسون۹۳- فایل ۱۳ |
![]() |
٨۳۰ eV
۶٨۰ eV
Te
۳٨۰ eV
۳۱۰ eV
۲۵۰ eV
Ti(fit)
مدل نظری مورد استفاده برای محاسبات در مورد پلاسمای حرارتی با چندینگونه یون (یونهای اکثریت و ناخالصیها) اعمال شده است [۴۵]. دراین هندسه پراکندگی، بردار موج تقریبا عمود بر میدان مغناطیسی کل ( میدان مغناطیسی چنبره ای و میدان مغناطیسی قطبی) است، شکل طیف به زاویه بین بردارهای و B بسیار حساس است.
در حالی که سهم ناخالصیها در نزدیکی مرکز غالب است. میدان مغناطیسی نیز در شکل جابجایی به طرف فرکانسهای بزرگتر تأثیر می گذارد. وقتی که زاویه کمتر از انتخاب شده است، این اثر تقریبا ناچیز است.
۲-۴- بررسی پراکندگی تامسون با لیزر یاقوت[۲۳]
۲-۴-۱- توکامک ADITYA
توکامک AADITY یک توکامک به ابعاد متوسط با شعاع اصلی R به اندازه cm ٧۵، شعاع فرعی a به اندازه cm ٢۵، جریان پلاسما حدود KA ٢۵۰، چگالی الکترون کوچکتر یا مساوی ٣-cm ١٠١٣ ×۵ و دمای الکترون کوچکتر یا مساویKeV ١ میباشد [۴۲].
توکامک ADITYA برای اندازه گیریهای دما وچگالی الکترون پلاسما اختصاص داده شده است. سیستم [۲۴]SAT از یک لیزر یاقوت با توان خروجی j ۱۰ و پهنای پالس حدود ns٢٠ بهره میبرد. بدلیل سطح مقطع خیلی کوچک پراکندگی تامسون ، توان لیزر باید بالا باشد. همچنین این روش نیاز به دقت زیادی برای حذف نور سرگردان جهت افزایش نسبت سیگنال به نویز میباشد.
در حالت پراکندگی ناهمدوس، توان کل پراکنده شده مجموع سادهای از توانهای پراکندهشده از هر یک از الکترونهای جداگانه ای است که در حجم پراکنده شده مشاهده شده اند.
با فرض اینکه توزیع سرعت الکترونها بصورت ساده ماکسولی باشد، توان پراکنده شده در امتداد عمود بر راستای موج فرودی و بردارهای قطبش پرتوی لیزری با مدل سلدن[۲۵] داده می شود [۴۳]. طیف پراکنده شده مانند توزیع سرعت الکترونهای پلاسما به شکل گاوسی است. کل پهنا در نیمه بیشینه (HWHM) این طیف بطور مستقیم با دمای الکترون ارتباط دارد و با معادله زیر داده می شود :
برای پلاسمای با انرژی eV۱، MHWH پهنای بینابیدر حدود nm ٣ است و برای اندازه گیری دماهای پایین نیاز به تفکیک طیفی بالا دارد. سیستم ATS از یک لیزر یاقوت و یک تصویربرداری معمولی[۲۶] PMT بعنوان یک آشکارساز بهره میبرد. لیزر یاقوت Q- سوییچ دارای یک بیشینه انرژی در حدود j ١٠، مدت دوام پالس sn٢٠ و واگرایی در حدود mrad ٢/١ بعنوان چشمه نوری است. جهت برقراری ایمنی در برابر امواج الکترومغناطیسی و تداخل امواج RF حاصل از دستگاه، لیزر به فاصله ٧ متری از دستگاه قرار گرفته است.
فوتون پراکنده شده تحت زاویه ˚٩٠ از حجم پراکندگی از طریق دهانه شعاعی، با بهره گرفتن از یک سیستم نوری که متشکل از یک عدسی شی بیرنگ یا نافام است، جمعآوری میگردد. تصویربرداری اپتیک کلی طوری طراحی شده است که تنها با یک المان یک سانتیمتری به بزرگنمایی یک به یک به نمایش در می آید.
با بهره گرفتن از یک لیزر هلیوم– نئون و عبور پرتوی آن بطور هم خط با لیزر یاقوت مجموعه اپتیکی تنظیم میگردد. از یک متوقف کننده کربنی که در پشت دیواره ظرف نصب شده، برای کاهش بیشتر نور پلاسما و نور سرگردان و جلوگیری از ورود آنها به درون مجموعه اپتیکی استفاده شده است.
دمای الکترونی پلاسما از طریق شیب منحنی بر حسب لگاریتم دامنه سیگنال هر کانال محاسبه می شود. برای سیستم لیزر یاقوت و هندسه پراکندگی °٩٠ رابطه بین دو پارامتر بالا بصورت زیر است [۴۴].
.
اندازه گیری دمای الکترون از مرکز پلاسما در یک شات پلاسمای ADITYA نوعی در شکل (۲-۵) نشان داده شدهاست.
شکل ۲-۵-اندازه گیری دمای الکترون یک شات پلاسما معمول [۴۵].
فصل سوم
مروری براندازهگیری دمای الکترون با بهره گرفتن از پراکندگی تامسون در پلاسمای لیزری
٣-١- مقدمه
پراکندگی تامسون نقش مهمی در مطالعه پلاسما گداخت اینرسی دارد و درآزمایشهای عملی با انرژیهای بالا، نیاز به اندازه گیریهای دقیق است. در پلاسمای حاصل در میدان لیزری با بهره گرفتن از لیزرهای حالت جامد Nd:YAG از آنجاییکه پلاسما تا حدودی چگال (تا مرتبه ) است و از طرفی دمای الکترونها، پایین و حرارتی از مرتبه یک تا چند ده الکترون ولت است، اثر گرمایش پلاسما با لیزر کاوش اهمیت پیدا می کند. در حالی که در سیستمهای گداخت لیزری به دلیل دمای بسیار بالای الکترونها این اثر ناچیز است. حتی در پلاسماهای تخلیه الکتریکی در فشار پایین و انرژی تخلیه بالا، دمای الکترونها نیز بالاست و گرمایش الکترونها با فوتونهای لیزر کاوش ناچیز است.
۳-۲- پراکندگی تامسون با لیزر آرگون در پلاسما لیزری
در گزارشی اندازه های دما و چگالی الکترونهای پلاسمای لیزری با بهره گرفتن از لیزرهای حالت جامد Nd:YAG اندازه گیری شده است [۴۶]. در این آزمایش با کانونی کردن پرتوی لیزر Nd:YAG با انرژی mj ۱۵ در طول موج هماهنگ دوم nm ۵۳۲λL= روی عدسی به فاصله کانونی mm ٨۰ پلاسمای گاز آرگون حاصل می شود. از یک لیزر Nd:YAGدیگر با گستره انرژی mj ۶۰-۱۰ در هماهنگ دوم nm ۵۳۲λL= پراکندگی تامسون صورت میگیرد. در فاصله زمانی بین ns ۴۰ تا μs ۱۰ دما و چگالی پلاسمای حاصل بترتیب از eV ۱ تا eV ۵ و چگالی آن از تا تغییر می کند. در این آزمایش برای اجتناب از ایجاد اختلال روی پلاسما ناشی از جذب فوتون لیزر در فرایند عکس تابش برمشترلانگی دقت زیادی بکار رفته است. همانطور که میدانیم در فرایند عکس تابش برمشترلانگی الکترون، انرژی فوتون را جذب کرده و دمای آن زیاد می شود.
در شکل زیر نمودار چیدمان آزمایشگاهی برای اندازه گیری پراکندگی تامسون نشان داده شده است [۴۷].
شکل ۳-١- طرحی از راه اندازی آزمایش [۴۷]
۳-۳- مطالعه اثر گرمایش در پلاسمای لیزری در خلال پراکندگی تامسون
در آزمایشی با پرتو لیزر Nd:YAG در فشار اتمسفر، هوا باپرتوی هماهنگ دوم (nm ۵۳۲) برای تشکیل پلاسما و از همین پرتو در راستای عمود برای پراکندگی تامسون استفاده می شود. پهنای زمانی (FWHM) پرتوی لیزر برهمکنش برای ایجاد پلاسما ns ۶ است [۴۸]. انرژی هر پالس mj ۲۵ با نرخ تکرار Hz ۱۰ با یک لنز به فاصله کانونی cm ۱۰ کانونی شده و قطر لکه به μm ۲۴۰ و شاریدگی[۲۷] پالس لیزر به حدود J.cm-2۵۰ میرسد. پرتوی لیزر دوم، برای مشاهده پراکندگی تامسون استفاده شده که تا حدودی سبب گرمایش پلاسما میگردد. انرژی پالس تشخیصی j ۵۰ در حجمی به اندازه لکه μm۵۰۰ متمرکز می شود. بدین ترتیب شاریدگی پرتوی تشخیصی به اندازه J.cm-2 ۶-۵ بسیار کمتر از شاریدگی پرتو مولد پلاسما میباشد.
با تحلیل و بررسی نتایج، دما و چگالی الکترونها (Te ، ne)k°۱۰۱۰۰۰ و چگالی بعد از زمان ns ۱۵۰ تأخیر و به همین ترتیب دمای k°۲۲۷۰۰ و چگالی برای زمان sμ ۱ تأخیر بین پرتوی مولد پلاسما و پرتوی تشخیصی تامسون بدست آمده است. نکته جالب توجه این است که تأخیر زمانی بین [۲۸]LIP و [۲۹]TS روی مقادیر اندازه گیری شده دما و چگالی تأثیر داشته است. برای سه تأخیر زمانی ns ۲۰۰ ، ns ۶۰۰، ns۱۰۰۰ این تغییرات در شکل (۳-۲) مشاهده می شود.
شکل ۳-۲- تحولات پارامترهای پلاسما [۴۸ ]
میتوان نتیجه گرفت که در تأخیر زمانی ns۲۰۰ بیشترین سهم تأثیر پرتوی کاوش تامسون مشاهده
می شود. حدود ۲۰٪ افزایش دما در این تأخیر مشاهده می شود، در حالی که برای تأخیر بیش از ns ۶۰۰ پرتوی کاوش TS چندان اختلالی روی دما و چگالی نداشته است.
فصل چهارم
بررسی نتایج تجربی و تحلیل آنها
۴-۱- مقدمه
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1400-08-13] [ 07:10:00 ب.ظ ]
|