ﻧﮕﺎرش ﻣﻘﺎﻟﻪ ﭘﮋوهشی درباره :بررسی رابطه بین سبک رهبری تحول آفرین با تعهد سازمانی کارکنان ... |
برای تعیین حجم نمونه مربوط به جامعه آماری کارکنان نیروی انتظامی استان گیلان از فرمول کوکران با فرض جامعه محدود استفاده شده است. طبق این فرمول با توجه به اینکه تعداد کارکنان نیروی انتظامی استان گیلان حدودا ۴۹۳۰ نفر می باشد حجم نمونه ۱۸۸ نفر تعیین گردید.
جامعه محدود :
e =0.07
N=4930
n =188
n= حجم نمونه
= اندازه متغیر مورد بررسی مطابق توزیع نرمال استاندارد با سطح عدم اطمینان
= میزان خطا
= واریانس جامعه (براساس متغیر مورد بررسی)
N= حجم جامعه
به این ترتیب ۱۸۸ نفر را به عنوان نمونه آماری در نظر گرفتیم.
روش نمونه گیری تحقیق :
با عنایت به اینکه جامعه آماری تحقیق، کارکنان نیروی انتظامی استان گیلان می باشد به جهت گستردگی و همچنین پراکندگی جغرافیایی و برای اینکه نمونه انتخابی نماینده واقعی جامعه آماری باشد، از روش نمونه گیری خوشه ای دو مرحله ای استفاده شده است . به این نحو که ابتدا واحدهای انتظامی استان گیلان در چهار منطقه جغرافیایی : ۱- شمال غربی شامل شهرستان های بندر انزلی ، آستارا، تالش، صومعه سرا ، ماسال ، رضوانشهر ۲- شمال شرق شامل شهرستان های آستانه اشرفیه ، لاهیجان ، لنگرود ، رودسر ، سیاهکل ، املش ۳- جنوب غربی شامل رودبار ، فومن ، شفت ۴- مرکزی شامل شهرستان رشت و کلیه واحدهای ستادی و عملیاتی مستقر در مرکز استان قرار گرفته سپس از میان هرکدام از مناطق یک یا دو واحد به طور تصادفی انتخاب و با توجه به سهمی که هرکدام از مناطق تقسیم بندی شده از نمونه کل داشتند به واحدهای منتخب شده نمونه تخصیص داده شد و نمونه ها بصورت تصادفی از میان واحدهای منتخب شده انتخاب گردیدند.
۳-۳( روش جمع آوری اطلاعات
در این پژوهش بر اساس (حجم نمونه) ۲۳۰ پرسشنامه در بین کارکنان توزیع گردید که این تعداد ۲۰درصد بیشتر از تعداد تعیین شده برای نمونه توسط فرمول بود تا بعد از جمع آوری و کنار گذاشتن پرسشنامه های ناقص تعداد ۱۸۸ پرسشنامه مورد تحلیل قرار گیرد .
۳-۴( ابزار اندازه گیری داده ها
-
- مطالعه کتب، نشریات و متون تخصصی انگلیسی و فارسی از طریق جستجو در پایگاه های اطلاعاتی(اینترنت) کتابخانه ها و … به منظور دستیابی به مبانی نظری و همینطور استفاده از تجربه های گوناگون محققات دیگر.
-
- در این تحقیق به منظور بررسی و تجزیه و تحلیل متغیرهای مربوط به از پرسشنامه به شرح زیراستفاده شده است.
۳-۴-۱) پرسشنامه جهت اندازه گیری رهبری تحول آفرین
پرسشنامه رهبری تحول آفرین شامل ۲۵ سئوال بوده که در تنظیم آن از طیف پنج تایی لیکرت استفاده شده است. این طیف شامل گزینه های خیلی زیاد ، زیاد ، متوسط ، کم ، خیلی کم می باشد.
۳-۴-۲) پرسشنامه جهت تعهد سازمانی
برای اندازه گیری تعهد سازمانی از پرسشنامه ای که شامل ۱۱ سوال می باشد و در تنظیم این پرسشنامه نیز از طیف پنج تایی لیکرت و گزینه های خیلی زیاد ، زیاد ، متوسط ، کم ، خیلی کم استفاده شده است.
۳-۵) تعیین روایی (اعتبار) پرسشنامه
بعد از تهیه شاخص ها باید اطمینان حاصل شود که آنها همان مفهومی را می سنجند که ما می خواهیم اندازه گیری کنیم«اعتبار یا روایی » (صدرالسادات و دیگران،۱۳۸۰: ۲۵). در واقع روایی به معنای صحیح و درست بودن است(خاکی ،۱۳۷۸: ۲۸۸). بطور کلی اعتبار یا روایی به این معنی می باشد که ابزار اندازه گیری تا چه حدی خصیصه مورد نظر را می سنجد. برای اندازه گیری روایی پرسشنامه، روش های مختلفی وجود دارد که اهمیت روایی از آن جهت است که اندازه گیری نامناسب و ناکافی می تواند هر پژوهش علمی را بی ارزش و ناروا سازد. لذا برای افزایش اعتبار (روایی) پرسشنامه این تحقیق، ابتدا پرسشنامه هر دو متغیر(رهبری تحول آفرین) و (تعهد سازمانی) تهیه شده، بعد با مشورت استاد راهنما و مشاور تعداد ۳۰ پرسشنامه بین جامعه آماری توزیع گردید و در نهایت با رویت تعدادی از متخصصان و اساتید محترم و شفاف شدن و رفع ابهامات، پرسشنامه نهایی توزیع گردید. در این روش برای افزایش روایی محتوای پرسشنامه از ابزارهای ذیل استفاده می شود.
۱) استفاده از نظرات بعضی از اساتید، متخصصان و کارشناسان رشته مدیریت.
۲) مطالعه پایان نامه ها و مقاله های مربوط به موضوع تحقیق در سالهای گذشته.
۳) توزیع ابتدایی پرسشنامه بین تعدادی از پرسنل نیروی انتظامی و اعمال نظرات اصلاحی آنان.
۳-۶) پایایی[۱۰۰] (اعتماد پذیری ) پرسشنامه
پایایی ابزاری است که از آن به اعتبار دقت و اعتماد پذیری تعبیر می شود یعنی اگر وسیله اندازه گیری که برای سنجش متغییر و صفتی ساخته شده در شرایط مشابه، در زمان یا مکان دیگر نیز نتایج مشابهی از آن حاصل شود. به عبارت دیگر، ابزار پایایی معتبر، ابزاری است که از خاصیت تکرارپذیری و سنجش نتایج یکسانی برخوردار باشد(حفاظ نیا،۱۳۷۷: ۱۵۵). در واقع ما در پایایی باید مطمئن شویم که می توانیم به پاسخهایی که به پرسش های ما داده اند اعتماد کنیم، پرسشی که امروز به گونه ای و فردا به گونه ای دیگر به آن پاسخ دهند، پرسشی بی فایده ای است این همان مساله پایایی یا قابلیت اعتماد است(صدرالسادات و دیگران ، ۱۳۸۰: ۲۶).
برای برآورد پایایی پرسشنامه در این تحقیق از تکنیک آلفای کرانباخ استفاده شده است. که برای این منظور، پرسشنامه قبل از توزیع نهایی، بین ۳۰ نفر از جامعه آماری توزیع گردید و پس از جمع آوری پاسخها از فرمول آلفای کرانباخ استفاده شد و چون آلفا بیشتر از ۷۰% بود، پایایی پرسشنامه تایید و توزیع گردید.
ra = ضریب پایایی آزمون
²j = واریانس نمرات هر بخش
j = تعداد زیر مجموعه سئوالات پرسشنامه های آزمون
²= واریانس کل
اگر آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه بالاتر از ۷۰% بدست آید می توان عنوان کرد که پرسشنامه از پایایی قابل قبول برخوردار است، اما اگر این ضریب زیر ۷۰% بدست آید، باید برای تمام ابعاد متغیر های تحقیق آلفای کرونباخ را محاسبه نمود و ابعادی که ضریب آنها زیر ۷۰% بدست آمده است را حذف کرد یا مورد اصلاح قرار داد (سرمد و همکاران،۱۳۸۳: ۱۲۹).
در این تحقیق آلفای تمامی متغیرها بالای ۷۰% است.
۳-۷)روش تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات
تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات در این تحقیق به روش های زیر می باشد:
۱) از آمار توصیفی جهت برآورد مشخصه های مرکز و تنظیم جداول توزیع فراوانی آماری استفاده شده است.
۲) از آمار استنباطی(ضریب همبستگی پیرسون) جهت آزمون فرضیه ها استفاده شده است. باید دانست که برای تعمیم نتایج پژوهش معمولاً از آزمون یا آزمونهای آماری استفاده می شود. در تحقیق حاضر برای آزمون فرضیه ها از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است. همبستگی معیاری است که برای تعیین میزان ارتباط دو متغیر استفاده می شود(آذر و مومنی ،۱۳۸۷: ۲۰۳). گاه محققان و استفاده کنندگان از نتایج تحقیق به ضریب همبستگی حاصل از داده های نمونه اطمینان کامل دارند. اگر ضریب همبستگی پائین باشد نتیجه می گیرند که بین دو متغیر رابطه وجود ندارد و یا رابطه موجود خیلی کم است.
وقتی ضریب همبستگی بالا بدست می آید می توان نتیجه گرفت بین متغیرها یک رابطه قوی وجود دارد (خاکی،۱۳۸۷: ۳۳۶). لذا در تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر متغیر مستقل(رهبری تحول آفرین) بر متغیر وابسته(تعهد سازمانی) از ضریب همبستگی پیرسون و از طریق نرم افزارspss استفاده شده و تجزیه و تحلیل لازم صورت پذیرفته است.
فصل چهارم
تجزیه و تحلیل داده های تحقیق
۴-۱) مقدمه:
این فصل جهت تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده ، طراحی گردیده است. در فرایند اجرایی، نخست پرسشنامه هایی که توسط پاسخ گویان تکمیل گردیده اند را جمع آوری کرده و داده های خام مورد نیاز جهت توصیف و آزمون فرضیه ها به کمک روش های آماری واز طریق نرم افزارspss تجزیه و تحلیل شده و در دو مرحله به اطلاعات مورد استفاده در این تحقیق، تبدیل می گردند.
در مرحله اول که آمار توصیفی می باشد، داده های جمع آوری شده به صورت جدول آمار توصیفی و فراوانی و نمودار ستونی، دایره ای و سایر نمودار ها ارائه می شود و در مرحله دوم که آمار استنباطی می باشد، با بهره گرفتن از آزمون ضریب همبستگی پیرسون فرضیه ها مورد بررسی قرار می گیرند. در نهایت می توان در مورد پذیرش یا عدم پذیرش هر کدام از فرضیه های آماری اظهار نظر نمود.
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1400-08-13] [ 09:50:00 ب.ظ ]
|