شکل ۴-۶ توابع عضویت شاخص «گواهی SSL»
شکل ۴-۷ توابع عضویت شاخص «طول یوآراِل»
۴-۶- فازی­سازی[۲۶۲]
در فرایند فازی­سازی روابط بین ورودی­ ها و متغیرهای زبانی با بهره گرفتن از توابع عضویت تعریف می­ شود. در این مرحله مقادیر ورودی به درجه­ تعلق متغیرهای زبانی متناظر تبدیل می­شوند. در واقع متغیرهای ورودی از طریق واحد فازی­ساز به اعداد فازی تبدیل می­شوند. وظیفه­ی واحد فازی­ساز در این سامانه، خواندن مقدار قطعی متغیر ورودی و تبدیل آن به یکی از مقادیر واژگان فازی موجود در قواعد پایگاه دانش سامانه­ی خبره فازی است (ساروخانی، ۱۳۸۷).
فازی­ساز نباید حجم محاسباتی زیادی داشته­ باشد و باید نقطه­ی قطعی را به مجموعه ­ای فازی که در آن نقطه، مقدار تعلق بزرگی داشته باشد نگاشت کند. همچنین در صورتی که ورودی سامانه­ی فازی به وسیله­ نویز مغشوش شود، فازی­ساز باید بتواند تأثیر نویز را کاهش داده و حذف کند (تشنه لب و همکاران، ۱۳۸۹، ص۱۳۰). با توجه به این معیارها و اینکه اطلاعات ورودی سامانه­ی تشخیص دام­گستری اغتشاش نداشت و به صورت اعداد قطعی بود، برای فازی­سازی پارامترهای ورودی در این تحقیق، از فازی­ساز تکین[۲۶۳] استفاده شده است. این فازی­ساز نقطه­ی قطعی را به مجموعه فازی در U به شکل زیر می­نگارد:
دانلود پایان نامه

 

(۴-۱)

 

 

۴-۷- پایگاه قواعد فازی
پایگاه قواعد فازی یکی از مهم­ترین بخش­های سامانه­ی خبره فازی است تا آنجا که با تعبیر قلب سامانه از آن یاد می­ شود. در واقع پایگاه دانش[۲۶۴] از ترکیب دانش خبرگان حوزه‌ی مورد بحث به وجود می ­آید و به شکل قواعدی از متغیرهای زبانی تشکیل می­ شود.
برای تدوین قواعد در پایگاه قواعد فازی از نظر خبرگان بهره گرفته و ۱۵۹ قاعده مرکب اگر-آنگاه (با ترکیب­کننده «و» و «یا») ایجاد شد.
برای قواعد موجود در پایگاه قواعد سیستم فازی، سه ویژگی زیر وجود دارد (تشنه لب و همکاران، ۱۳۸۹، ص۱۱۵):

 

  • مجموعه‌های فازی  بر روی  کامل نامیده می‌شوند اگر برای هر  ،  ای وجود داشته باشد که  باشد (مجموعه‌ی قواعد فازی، کامل نامیده می‌شوند اگر برای هر  حداقل یک قاعده در پایگاه قواعد فازی وجود داشته باشد)؛

 

  • مجموعه‌های فازی  بر روی  سازگار نامیده می‌شوند اگر برای هر   نتیجه دهد که برای هر  ،  است (مجموعه‌ی قواعد فازی، سازگار نامیده می‌شوند اگر قواعدی یافت نشوند که بخش‌های «اگر» یکسان و بخشهای «آنگاه» متفاوت داشته باشند)؛

 

  • مجموعه‌ی قواعد فازی «پیوسته» نامیده می‌شوند اگر قواعد همسایه‌ای وجود نداشته باشند که اشتراک مجموعه‌های فازی بخش «آنگاه» آنها تهی باشد که منظور همان نرم بودن رفتار ورودی و خروجی‌های سامانه است.

 

در سامانه فازی مورد بحث، استفاده از قواعد حاصل از ترکیب تمامی حالات ممکن بین متغیرها امکان­ پذیر نیست، زیرا با وجود ۲۰ متغیر ورودی، که برخی با سه واژه‌ی زبانی قابلیت توصیف شدن را دارند، به بیش از چندهزار قاعده نیاز است که با این کار پردازش ناممکن می‌شود و قواعدی که فاقد ارزش هستند یا به عبارتی هرگز مورد استفاده قرار نمی­گیرند، سبب اتلاف وقت و کندی محاسبات و تصمیم گیری می‌شوند. در حالی که سامانه­ی تشخیص‌دهنده‌ی دام­گستری باید بتواند به سرعت وبگاه مشکوک را شناسایی کند.
هنگام جمع‌ آوری قواعد نهفته نزد خبرگان، تمامی ترکیب‌های ممکن برای قواعد در نظر گرفته شد و قواعدی که توسط قواعد مشابه پوشش داده می‌شدند از پایگاه قواعد سامانه­ی خبره­ی فازی حذف شدند. نکته­ی دیگری که موجب کاهش تعداد قوانین شد مطالعه و دقت در روش­ها و قالب­های مرسوم دام­گستری است که موجب می­ شود برخی حالات در عمل به هیچ وجه همزمان اتفاق نیفتند. مثلاً «استفاده از پنجره­های بالاپَر» خود یک روش دام­گستری است که به تنهایی مورد استفاده قرار می­گیرد و در استفاده از این روش، سایر شاخص ­ها هیچ نقشی ندارند و در نظر گرفته نمی­شوند. همچنین شاخص «پنهان شدن پیوند صفحه با قرار گرفتن نشانگر موس بر آن» هرگز با حملات «تزریق کد» همراه نمی­ شود چون اساساً روش­های جداگانه­ ای هستند.
در برخی قواعد هم وضعیت یک شاخص به تنهایی تعیین کننده­ نتیجه­ خروجی است و هیچ نیازی به درنظر گرفتن وضعیت سایر شاخص ­ها نیست. به عنوان مثال در صورتی که وبگاه «گواهی SSL» نداشته باشد، می­توان با اطمینان نتیجه ­گیری کرد که وبگاه جعلی است. در این حالت دیگر نیازی به درنظر گرفتن جایگشت سایر شاخص ­ها نداریم.
بعضی حالات در شاخص ­ها نیز اصولاً با هم سازگاری ندارند و درنتیجه تعدادی از قواعد به این صورت حذف می‌شوند. مثلاً «طول زیاد یوآراِل» و «استفاده از صفحات بازهدایت» باهم اتفاق نمی­افتند زیرا استفاده از صفحات بازهدایت دقیقاً به منظور کوتاه کردن طول یوآراِل و طبیعی جلوه دادن آن است. همچنین شاخص «استفاده از نویسه­های مشابه در یوآراِل» به صورت منطقی با شاخص «استفاده از نشانی اینترنتی» در تناقض است و هرگز به همراه آن به کار نمی­رود.
با توجه به موارد بالا و نظر به اینکه هدف از طراحی این سامانه کاربرد عملی آن در فضای بانکداری الکترونیکی بود، سامانه­ی خبره با ۱۵۹ قاعده قادر به تشخیص کارآمد حملات دام‌گستری است.
با توجه به تعداد زیاد قواعد و طولانی بودن هر قاعده تعدادی از آنها را برای نمونه در جدول ۴-۱۰ آورده‌ایم.
جدول ۴-۱۰ بخشی از قواعد پایگاه دانش فازیِ سامانه­ی خبره­ی اولیه

 

ردیف
شرح قاعده

 

۱
اگر میزان اعتبار گواهی­­دهنده زیاد باشد و یوآراِل لنگر کمی غیرعادی باشد و کوکی غیرعادی نباشد و جزئیات موجود در گواهی دیجیتالی زیاد باشد و SFH غیرعادی نباشد و رکورد دی­اِن­اِس غیرعادی نباشد و گواهی SSL داشته باشد و صفحه­ی وب بازهدایت نشده باشد و حمله­ی «تزریق کد» نشده باشد و از کد غیرعادی OnMouseOver استفاده نشده باشد و یوآراِل درخواست کمی غیرعادی باشد و یوآراِل غیرعادی نباشد و از پنجره­ی بالاپَر استفاده نشده باشد و طول یوآراِل کم باشد و از زیردامنه استفاده نشده باشد و نشانه­ی @ در یوآراِل وجود نداشته باشد و از نویسه­های مشابه در یوآراِل استفاده نشده باشد و از نشانی آی­پی در یوآراِل استفاده نشده باشد و از کدهای شانزده­تایی در یوآراِل استفاده نشده باشد و از درگاه سوییچینگ استفاده نشده باشد، آنگاه وبگاه قانونی است.

 

۲
اگر میزان اعتبار گواهی­­دهنده متوسط باشد و یوآراِل لنگر کمی غیرعادی باشد و کوکی غیرعادی نباشد و جزئیات موجود در گواهی دیجیتالی زیاد باشد و SFH غیرعادی نباشد و رکورد دی­اِن­اِس غیرعادی نباشد و گواهی SSL داشته باشد و صفحه­ی وب بازهدایت نشده باشد و حمله­ی «تزریق کد» نشده باشد و از کد غیرعادی OnMouseOver استفاده نشده باشد و یوآراِل درخواست کمی غیرعادی باشد و یوآراِل غیرعادی نباشد و از پنجره­ی بالاپَر استفاده نشده باشد و طول یوآراِل متوسط باشد و از زیردامنه استفاده نشده باشد و نشانه­ی @ در یوآراِل وجود نداشته باشد و از نویسه­های مشابه در یوآراِل استفاده نشده باشد و از نشانی آی­پی در یوآراِل استفاده نشده باشد و از کدهای شانزده­تایی در یوآراِل استفاده نشده باشد و از درگاه سوییچینگ استفاده نشده باشد، آنگاه وبگاه قانونی است.

 

۳
اگر میزان اعتبار گواهی­­دهنده زیاد باشد و یوآراِل لنگر کمی غیرعادی باشد و کوکی غیرعادی نباشد و جزئیات موجود در گواهی دیجیتالی زیاد باشد و SFH غیرعادی نباشد و رکورد دی­اِن­اِس غیرعادی نباشد و گواهی SSL داشته باشد و صفحه­ی وب بازهدایت نشده باشد و حمله­ی «تزریق کد» نشده باشد و از کد غیرعادی OnMouseOver استفاده نشده باشد و یوآراِل غیرعادی نباشد و از پنجره­ی بالاپَر استفاده نشده باشد و از زیردامنه استفاده نشده باشد و نشانه­ی @ در یوآراِل وجود نداشته باشد و از نویسه­های مشابه در یوآراِل استفاده نشده باشد و از نشانی آی­پی در یوآراِل استفاده شده باشد و از درگاه سوییچینگ استفاده نشده باشد، آنگاه وبگاه بسیار مشکوک است.

 

۴
اگر میزان اعتبار گواهی­دهنده،کم باشد یا گواهیSSL نداشته باشد یا یوآراِل لنگر زیاد غیرعادی باشد یا کوکی غیرعادی باشد یا رکورد دی­اِن­اِس غیرعادی باشد یا ازکد غیرعادی OnMouseOver استفاده شده باشد یا یوآراِل غیرعادی باشد یا از پنجره­ی بالاپَر استفاده شده باشد یا نشانه­ی @ در یوآراِل وجود داشته باشد، آنگاه وبگاه جعلی است.

 

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...