بررسی تاثیر مازاد جریان نقد آزاد، حاکمیت شرکتی، اندازه شرکت ... |
سهامداران نهادی (مالکیت نهادی )( IOWN)
تعریف مفهومی:
تعداد سهام عادی شرکت که در اختیار موسسات سرمایهگذاری و یا سایر شرکتهای تجاری قرار دارد، منظور آن است که سهامداران بیش از ۲۰ درصد شرکت را بانکها ، صندوقهای باز نشستگی و شرکتهای بیمه و بنیادها به صورت انفرادی یا اجتماعی داشته باشند. (صبورملا[۱۰۸]، ۲۰۰۹).
تعریف عملیاتی:
برای اندازهگیری درصد سهام در مالکیت سهامداران نهادی، درصد سهامی که توسط این سهامداران نگهداری میشود تقسیم بر کل سهام شرکت. (یحیی حساس یگانه و زهره رئیسی، ۱۳۸۸).
تعداد مدیران هیأت مدیره(Board Size)
تعریف مفهومی:
اندازه هیأت مدیره به عنوان عنصری با اهمیت در ویژگیهای هیأتمدیره مطرح است. تعداد بهینه اعضای هیأتمدیره باید به گونهای تعیین شود که نسبت به این موضوع که اعضای کافی برای پاسخگویی به وظایف هیأتمدیره و انجام وظایف مختلف هیأتمدیره وجود دارد، اطمینان خاطر حاصل شود. (حساس یگانه و همکاران، ۱۳۸۷).
تعریف عملیاتی:
لگاریتم تعداد کل مدیران در هیأت مدیره.
=تعداد مدیران هیأت مدیره Log (تعداد کل مدیران در هیأت مدیره)
جریان وجه نقد آزاد - free cash flow
تعریف مفهومی:
جریان نقد آزاد معیاری برای اندازهگیری عملکرد شرکتها است و وجه نقدی را نشان میدهد که شرکت پس از انجام مخارج لازم برای نگهداری یا توسعهی داراییها، در اختیار دارد. جریان نقد آزاد از این حیث دارای اهمیت است که به شرکت اجازه میدهد تا فرصتهایی را جستجو کند که ارزش سهامدار را افزایش میدهد. بدون در اختیار داشتن وجه نقد، توسعهی محصولات جدید، انجام تحصیلهای تجاری، پرداخت سودهای نقدی به سهامداران و کاهش بدهیها امکانپذیر نمیباشد. (مسعود غلام زاده لداری، ۱۳۹۰)
تعریف عملیاتی:
جریان نقدی حاصل از عملیات بعد از کسر مالیات بدون احتساب بدهیها و هزینههای بهره شرکت است؛ بنابراین، جریان نقدی آزاد، وجوه نقدی است که بعد از پوشش دادن نیازهای سرمایهگذاری و سرمایه در گردش و با فرض نبود بدهی، در دسترس شرکت قرار میگیرد. (مجله حسابرس، شماره ۵۲-۱۳۹۰)
(هزینه بهره + مالیات + بدهیها + سرمایه گذاریها)- درآمد عملیاتی = جریان وجه نقد آزاد
صورت جریان وجوه نقد تابعی است از این عوامل:
INC : درآمد عملیاتی قبل از کاهش ارزش شرکت
TAX : مالیات
INEXP : هزینه بهره ناخالص بدهیهای کوتاه مدت و بلند مدت شرکت
OSDIV : مقدار کل درآمد سهام عادی شرکت
اندازه شرکت- firm size
تعریف مفهومی:
مجموع دارایی شرکت به عنوان نماینده اندازه شرکت در نظر گرفته شده است. برای عملیاتی کردن تعریف این متغیر و به منظو سنجش اندازه شرکت و نیز همگن بودن دادهها، ازلگاریتم طبیعی مجموع دارایی شرکت مورد محاسبه قرارگرفته است. (مشکی و عاصی ربانی، ۱۳۹۰)
تعریف عملیاتی:
در این تحقیق منظور از اندازه، لگاریتم طبیعی ارزش بازار سهام منتشر شده در پایان سال مالی شرکت است. استفاده از لگاریتم طبیعی باعث می شود تا ضرایب احتمالی این متغیرها در مدل، تحت تأثیر اثرات مقیاسهای بزرگ قرار نگیرد. (مشکی و عاصی ربانی، ۱۳۹۰)
= اندازه شرکت Log(ارزش روز سهام)
ج - متغیر کنترلی:
نسبت بدهی- DEBT
تعریف مفهومی:
به منظور کنترل اثر احتمالی اهرم مالی برعملکرد شرکت، اهرم مالی به عنوان متغیر کنترلی وارد مدلهای تحقیق میگردد که از نسبت کل بدهیها به ارزش دفتری کل داراییها بدست میآید.اهرم مالی بالاتر با بازده مورد انتظار بالاتر مرتبط می باشد. اما، از سوی دیگر اهرم مالی با تغییر بازده ریسک سهامداران را افزایش میدهد و این ریسک میتواند اثر معکوسی برارزش شرکت بگذارد. (الایان و همکاران ،۲۰۰۱)[۱۰۹]
تعریف عملیاتی:
نشان دهنده میزان استفاده از بدهیها در ساختار سرمایه شرکت است. در این پژوهش نسبت بدهی با تقسیم جمع بدهیها برجمع داراییها اندازهگیری شده است.
۳ – ۹ روش تجزیه و تحلیل دادهها
در این تحقیق به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و استنباطی استفاده خواهد شد. در آمار توصیفی، اطلاعات مربوط به میانگین، میانه، کشیدگی و چولگی و حداقل و حداکثر متغیرهای تحقیق در مورد بانکهای نمونه محاسبه میشود و نمودارهای مربوط به هر متغیر برای سایر بانکهای نمونه در دوره زمانی مشخص ترسیم میگردد. در آمار استنباطی از ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون کای دو و روش رگرسیون لجستیک که از آزمونهای معتبری نظیر آزمون والد (WALD) جهت آزمون معنیدار بودن ضرایب مدل و آزمونهایی نظیر مک فادن جهت ارزیابی نکویی برازش و کارایی مدل استفاده میشود.
۳ – ۱۰ مدلهای آماری و مراحل عمومی آزمونهای آماری
در مواردی که بررسی ارتباط بین یک متغیر وابسته با یک یا چند متغیر مستقل مدنظر باشد و هدف محقق این باشد که بر اساس این ارتباط و با بهره گرفتن از دادههای تاریخی، پارامتر (پارامترهایی) برای متغیر (متغیرهای) مستقل برآورد و با ارائه مدل اقدام به پیشبینی نماید، از سه نوع داده به شرح زیر میتوان استفاده کرد:
۱ . داده های سری زمانی[۱۱۰]
۲ . داده های مقطعی[۱۱۱]
۳ . داده های تلفیقی[۱۱۲]
دادههای سری زمانی، دادههایی هستند که در قالب یک یا چند متغیر خاص در طول زمان رخ میدهند؛ به عبارت دیگر، سری زمانی مجموعهای مشاهدات است که بر حسب زمان مرتب شده باشند. (عادل آذر و مؤمنی، ۱۳۷۷)
دادههای مقطعی، دادههایی هستند که در مقطع زمانی مشخصی از زمان، محاسبه و جمع آوری میشوند.
دادههای تلفیقی، دادههایی هستند که از ترکیب دو دسته دادههای سری زمانی و مقطعی حاصل میشود. بدین صورت که چنین دادههایی دارای دو بعد میباشند که یک بعد آن مربوط به واحدهای مختلف در هر مقطع زمانی خاص است و بعد دیگر آن مربوط به زمان میباشد. (درخشان، ۱۳۸۵)
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1400-08-13] [ 08:21:00 ب.ظ ]
|